Anxietatea si depresia sunt doua dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni.
In jurul acestora au aparut si continua sa apara multe conceptii si mituri gresite, atat in ceea ce priveste starile resimtite cat si diferitele metode de tratament.
In acest articol vom demonta 9 mituri gresite in legatura cu anxietatea si depresia, cautand sa intelegem mai bine aceste afectiuni.
Mitul 1: Problemele de sanatate mintala sunt un semn de slăbiciune
Acest mit l-am tot auzit spus in diferite forme, de diferite persoane care sunt convinse ca anxietate si depresia sunt rezultatul unei anumite slabiciuni, a lipsei de vointa sau pur si simplu, din cauza comoditatii.
Problemele de sanatate, fie ele psihice sau fizice, ne pot afecta pe fiecare dintre noi indiferent de inteligenta, puterea sau vointa pe care o avem.
Chiar daca anxietatea nu este la fel de vizibila din exterior precum o gripa sau alte boli fizice mai grave, aceasta nu trebuie ignorata sau luata in ras.
Cum corpul tau are nevoie de ingrijire si atentie, la fel este si cu creierul.
Daca cunosti pe cineva care trece prin stari anxioase sau depresive, nu il cataloga drept un “om slab”. Daca nu poti/nu vrei sa ajuti, incearca macar sa nu judeci si sa ranesti.
Mitul 2: Anxietatea și depresia pot fi vindecate numai cu vointa
Vointa si gandirea pozitiva sunt lucruri care ajuta, dar asta nu inseamna ca sunt toate “armele” de care ai nevoie pentru a depasi anxietatea sau depresia.
Este usor sa ii zici cuiva “scapa de anxietate”, “scapa de depresie”, nu te mai gandi la ele. In realitate, lucrurile nu sunt asa de simple pentru cel in cauza.
Starile de anxietate,spre exemplu, sunt de mai multe feluri. Daca tu ai simtit o oarecare anxietate uitandu-te in jos de la etajul 5, te-ai indepartat de geam si probabil te-ai calmat. Nu ii cere acelasi lucru unui om care are o anxietate severa si nu poate nici sa iasa din casa prea mult timp. E o mare diferenta !
Mitul 3: Anxietatea și depresia afectează doar o mica parte a populatiei
Cu o simpla cautare pe Google, te vei convinge ca lucrurile nu stau chiar asa, chiar din contra. Depresia “castigand” titlul de “Boala secolului 21”.
In plus, un numar destul de semnificativ al populatiei sufera “in tacere”, acestora fiindu-le rusine oarecum sa ceara ajutor sau sa discute despre problemele cu care se confrunta.
Potivit anumitor studii, 1 din 4 persoane se confrunta cu o afectiune psihica. Nu pare a fi “doar o mica parte a populatiei”, nu ?
Mitul 4: Anxietatea și depresia sunt doar o scuza pentru lene sau lipsa de motivatie
Multi oameni au tendinta de a crede ca o persoana anxioasa foloseste acest “scut al anxietatii” pentru a scapa de diferite sarcini la serviciu, acasa sau intr-un colectiv.
Starile de anxietate si depresie sunt mult mai complexe, greu de inteles si coplesitoare fata de o simpla lene/lipsa de motivatie/plictiseala/comoditate etc.
Epuizarea fizica si psihica provocata de anxietate si depresie poate include anumite simptome precum: oboseala, dificultati de somn, incapacitate de concentrare, pierderea poftei de mancare etc.
Toate aceste lucruri vor ingreuna foarte mult indeplinirea activitatilor zilnice obisnuite ale persoanelor anxioase sau depresive, cu atat mai mult indeplinirea unor noi sarcini mai complexe.
In concluzie, anxietatea si depresia nu sunt doar simple scuze in cautarea de a evita anumite sarcini. Incearca sa te apropi de respectivul om, sa vorbiti intr-un mediu confortabil fara a pune presiune pe el si nu il judeca daca nu intelegi aceste stari.
Nu uita, starile resimtite difera de la persoana la persoana. Chiar daca si tu ai trecut pe aici, e posibil ca cel de langa tine sa fie mai afectat de cat ai fost tu.
Mitul 5: Anxietatea și depresia pot fi rezolvate cu o schimbare a mediului de viata
Acest lucru poate fi benefic, chiar necesar uneori. Cu toate acestea, schimbarea mediului de viata, a locului de munca etc. poate oferi doar o “relaxare” de moment, nerezolvand cauza principala.
In functie de gradul acestora, este posibil ca anxietatea si depresia sa nu dispara ca prin magie, fiind necesare schimbari majore ale stilului de viata, construirea unui anturaj pozitiv si mai ales rabdare.
Este important sa iti aloci timp in identificarea posibilelor cauze si circumstante care te-au adus aici si sa incerci sa le rezolvi sau sa le elimini complet din viata ta.
Mitul 6: Doar persoanele cu probleme grave de sanatate mintala au nevoie de tratament
Chiar daca simptomele tale sunt usoare si pari destul de stapan pe situatie, nu trebuie sa le ignori asteptand sa treaca de la sine.
Nu vorbim in acest articol despre sfaturi in ceea ce priveste tratamentul anxietatii si a depresiei dar, voi lasa la sfarsit cateva link-uri catre articole utile cu privire la asta.
Este mai bine sa corectezi aceste stari chiar din momentul in care apar chiar daca, repet, poate ai senzatia ca le poti stapani si tine sub control.
Mitul 7: Nu este necesar sa vorbim despre probleme de sanatate mintala
Acest mit provine din faptul ca multora le este rusine sau frica sa vorbeasca deschis despre problemele legate de sanatatea mintala, crezand ca acestea trebuie tinute secret si ascunse de cei din jur.
Nu incurajez nici faptul de a te duce si a vorbi cu toata lumea despre lucrurile acestea din simplul fapt ca anumiti oameni te vor judeca, barfi si chiar vor rade de tine, din cauza neintelegerii si mai ales a lipsei de educatie.
Alege oamenii in care ai incredere. Sfatul meu este sa mergi la o biserica si sa vorbesti cu pastorul de acolo sau cu un slujitor. De asemenea, fi atent unde te duci si la ce oameni apelezi. Chiar si in biserici sunt uni oameni care nu te vor intelege sau nu le va pasa prea mult.
Mitul 8: Oamenii care se lupta cu anxietatea si depresia sunt periculosi
Majoritatea persoanelor anxioase sau depresive, au sanse mult mai mari sa fie ele victime ale unor agresiuni de cat, ca ele sa agreseze alti oameni.
Vorbeam mai sus despre faptul ca aceste afectiuni pot fi confundate cu lenea sau lipsa de motivatie, datorita faptului ca te storc de energie atat psihic cat si fizic.
Este improbabil ca o persoana care, uneori se chinuie sa stea in picioare sau sa faca cativa pasi pe afara, sa vina la tine sa te agreseze din senin.
Mitul 9: Anxietatea si depresia pot sa apara doar la adulti
Nici acest mit nu poate sta in picioara datorita faptului ca, copii si adolescentii nu sunt feriti de aceste afectiuni, multi experimentandu-le chiar de la varste destul de fragede.
Presiunile de la scoala, anturajul gresit, lipsa armonieni din familie, relatiile sociale, sunt doar cateva dintre cauzele care pot contribui la probleme de sanatate mintala in randul copiilor si al adolescentilor.
Odata cu demontarea acestui mit, este important sa intelegem ca, copii nostri pot fi afectati de modul nostru de viata si a felului in care ne comportam cu ei, chiar daca noi credem ca “sunt prea mici sa inteleaga”.
Concluzie
In concluzie, anxietatea, depresia si tot ce tine de sanatate mintala sunt mult mai complexe si greu de inteles de cat ne-am fi asteptat.
Oamenii care trec prin aceste stari nu sunt niste “lenesi mincinosi” care fac din tantar armasar si exagereaza doar pentru a fi lipsiti de anumite obligatii si a avea o viata mai comoda.
Consider ca apropierea de Dumnezeu este calea spre vindecare. Am sa las mai jos cateva link-uri catre articole de pe acest blog, dar va recomand sa cititi si celelalte postari.
- Tratament Biblic pentru depresie
- Promisiunile Lui Dumnezeu
- Vindecarea Traumelor
- 7 sfaturi pentru sanatatea mintala
- Efectele dezastruoase ale pornografiei si autosatisfacerii