Anturajul este acel grup de oameni care te înconjoară și sprijină, adesea în urmărirea unui scop sau a unei ambiții comune.

anturaj pozitiv

Persoanele care fac parte din anturajul nostru, ne pot ajuta in atingerea unor obiectie, ne pot influenta decizile si alegerile atat in bine cat si in rau.

In acest articol vom vorbi despre importanta pe care anturajul o poate avea in viata fiecaruia dintre noi. De asemenea, vom expune cateva sfaturi pentru construirea si mentinerea unui grup de oameni care te vor ajuta sa te dezvolti profesional si armonios.

Anturajul – Beneficii

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale unui anturaj bun, este sprijinul și încurajarea primita din partea acelor oameni.

Fie ca ti-ai propus anumite obiective sau ca treci prin anumite situatii mai dificile in viata, un sprijin sincer din partea unor oameni bine intentionati este bine venit.

Un alt beneficiu major este diversitatea perspectivelor și a ideilor expuse de fiecare dintre cei din anturajul tau.

Este foarte probabil ca fiecare om din anturajul tau sa fie bun sau sa cunoasca mai multe informatii de cat tine intr-un anumit domeniu. Acest lucru este benefic atunci cand intampini o situatie mai dificila dintr-un domeniu pe care tu nu il stapanesti.

Din punct de vedere profesional, un anturaj bine structurat iti va oferi posibilitatea de a cunoaste beneficile/problemele din anumite job-uri, in felul acesta iti vei putea face o idee daca vrei sau nu sa lucrezi in acel domeniu.

Desigur, construirea unui bun anturaj nu este un lucru care trebuie lasat la voia intamplari sau tratat cu indiferenta.

Trebuie sa fim atenti ca oamenii de care alegem sa ne inconjuram sa aiba valori sanatoase, principii si obiective personale asemanatoare cu cele pe care noi le avem.

Construirea anturajului

Construirea unui anturaj pozitiv, începe cu identificarea persoanelor potrivite, persoane care au legatura cu scopurile tale si obiectivele pe care ti le-ai propus in viitor.

De exemplu, daca esti mecanic, vei cauta oameni care au legatura cu domeniul tau de activitate, de preferat oameni cu mai multa experienta de cat tine, de la care vei avea mereu de invatat.

Asta nu inseamna ca trebuie sa excluzi acele persoane care sunt serioase si vor sa primeasca si ele anumite sfaturi din partea ta.

Formarea unui nou anturaj necesita rabdare, sinceritate, seriozitate atat din partea ta, cat si a celor aflati in grup.

ce este anturajul

Nu incerca sa te dai ceea ce nu esti. Mai devreme sau mai tarziu, cei din jur vor descoperi adevarata ta fata si cel mai probabil te vor indeparta pentru ca tu nu esti ca ei, nu ai aceleasi principii si obiective, doar ai mimat lucrurile acestea.

Odata ce ati legat anumite relatii, este important sa mentineti constant legatura si sa va ajutati/sfatuiti reciproc pentru a mentine, cultiva si dezvolta anturajul creat.

Trebuie mereu sa fim constienti de faptul ca anumiti oameni vor cauta anturaje cu noi doar datorita faptului ca au anumite interese, fie ele financiare, sentimentale, profesionale etc.

Evita mereu influentele toxice, oamenii falsi, parsivi, in general trebuie sa eviti acei oameni care te trag in jos si profita de tine.

Nu incerca sa faci anumite lucruri care nu ti se par potrivite si esti constient ca iti fac rau, doar pentru a le face altora pe plac.

În concluzie, construirea unui anturaj necesită efort și răbdare, dar cu alegeri intelepte, vei putea sa te bucuri de beneficiile unui grup unit.

Identificând oamenii potriviți, construind relații de încredere și menținând acele relații, puteți crea un grup puternic, de susținere care va poate oferi sprijin, încurajare, perspective, idei diverse și acces la resurse și conexiuni.

Indiferent dacă doriți să vă avansați în carieră, să începeți o afacere sau pur și simplu să vă îmbunătățiți viața, un anturaj pozitiv si calitativ, poate fi cheia pentru a vă debloca întregul potențial.

Sfaturi pentru găsirea unui anturaj constructiv

Atunci când construiești un anturaj, este important să fii atent la oamenii care te inconjoara și să fii selectiv cu privire la cei pe care ii accepti sa fie aproape de tine.

Echilibrul dintre nevoile tale personale si ajutorul acordat grupului tau de prieteni trebuie sa fie bine structurat.

Este important sa te implici si in sustinerea celor care fac parte din anturajul tau, dar nu trebuie sa te neglijezi pe tine, nevoile si obiectivele tale. Nu-ti lasa prietenii sa iti consume tot timpul si energia.

Intr-un grup de prieteni, se poate instala foarte usor invidia, mai ales cand unul dintre voi reuseste sa atinga un obiectiv pe care ceilalti inca nu l-au reusit.

Comunicarea, intelegerea si sustinerea reciproca sunt importante pentru a preveni destramarea grupului vostru.

Construirea și întreținerea unui anturaj nu este lipsită de provocări. Este important să fii atent la oamenii de care te înconjori, echilibrând nevoile anturajului cu obiectivele personale și confruntând gelozia sau competiția în cadrul grupului.

anturaj constructiv

Concluzie: Anturajul – Construirea unui anturaj pozitiv

Pe parcursul acestui articol, am explorat numeroasele beneficii ale unui anturaj pozitiv ( sprijin și încurajare, perspective și idei diverse, acces la resurse și conexiuni ). Am discutat, de asemenea, despre strategii pentru construirea și menținerea unui anturaj puternic, precum și despre provocările și capcanele de care trebuie să fim conștienți.

Nu vă înșelați: „Tovărășiile rele strică obiceiurile bune!“.

1 Corinteni 15:33
Anturajul – Construirea unui anturaj pozitiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *